Reseptit
Ravinto ja terveys
Infopaketti välttämättömistä omega-3-rasvahapoista!

Kalaöljyt omega-3-rasvahappojen lähteenä

Infopaketti välttämättömistä omega-3-rasvahapoista!

Lue lisää

Harvoja ravintoaineita on tutkittu yhtä paljon kuin omega-3:a. Näitä elintärkeitä rasvahappoja tarvitsee kehon jokainen solu ja niitä saa vain ravinnosta.

- Ravinnolla on suuri merkitys erilaisten aivo- ja sydäntautien torjunnassa. Varsinkin omega-3-rasvat ovat siinä tärkeässä roolissa, sanoo professori Charlotte Erlanson-Albertsson.

Mitä on omega-3?

Omega-3:t ovat elintärkeitä rasvahappoja, joita keho ei pysty itse valmistamaan. Siksi omega-3:a täytyy saada ravinnosta aivan kuin vitamiineja ja kivennäisaineitakin.

- Omega-3:t ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita on varsinkin rasvaisissa kaloissa, mutta myös tietyissä vihanneksissa ja pähkinöissä. Niitä on myös kehon soluissa, sanoo lääketieteellisen ja fysiologisen kemian professori Charlotte Erlanson-Albertsson Lundin yliopistosta.

Omega-3 rinnastetaan usein kalaöljyyn, mutta sitä saa muissakin muodoissa. EPA- ja DHA-rasvahappomuodossa omega-3:a saa merenelävistä, mutta ALA-rasvahappona sitä saa kasvikunnan tuotteista.

EPA- ja DHA -rasvahapot ovat kehon pääsylippu omega-3:n hyviin vaikutuksiin. Keho voi myös muuttaa osan kasviperäisistä ALA-rasvahapoista DHA:ksi ja EPA:ksi.

Mikä omega-3:n tehtävä on?

Omega-3:lla on monta tehtävää. Se esimerkiksi rakentaa ja korjaa soluja.

- Omega-3:a on kalvoissa, jotka ympäröivät kaikkia kehon soluja. Sen ansiosta solukalvot ovat joustavia, mikä on erityisen tärkeää aivoille, jotka koostuvat 60-prosenttisesti rasvasta. Hermosignaalit menevät helpommin perille, aivot saavat helpommin ravintoa ja kuona-aineet poistuvat aivoista helpommin, selittää Charlotte Erlanson-Albertsson.

Omega-3 vaikuttaa aivojen lisäksi myös verenkiertoon. Omega-3 vähentää veren hyytymistä ja alentaa riskiä saada veritulppa. Yhdessä omega-6-rasvojen kanssa se vaikuttaa myös kehon tulehdusasteeseen.

Omega-3:n hyödyt

Ei ole montaa ravintoainetta, jota olisi tutkittu yhtä paljon kuin omega-3-rasvahappoja. Tutkimuksissa on todettu koko joukko terveysvaikutuksia ja saatu paljon muitakin lupaavia tuloksia.

On tutkittu, että suuri osa ravinnon monityydyttymättömistä rasvoista auttaa vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä. Sitä pidetään omega-3:n ansiona, sanoo Charlotte Erlanson-Albertsson. 

Tutkijat ovat havainneet ravintolisänä syödyn omega-3:n vaikutuksen ja epidemiologisissa tutkimuksissa on osoitettu, että paljon rasvaista kalaa syövillä on vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia.

EU:n tutkimusneuvosto on todennut, että omega-3:lla on vaikutusta sydämeen, aivoihin ja näköön. Sen mukaan EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa* ja DHA auttaa säilyttämään aivojen normaalin toiminnan ja normaalin näkökyvyn.**

Silmäongelmissa on usein kyse huonosti toimivasta silmän verenkierrosta. Omega-3 laajentaa verisuonia ja auttaa myös silmän verisuonia laajenemaan, selittää Charlotte Erlanson-Albertsson.

Kasvikunnasta saatava omega-3 sisältää ALA-rasvahappoja. EU:n tutkimusneuvosto on todennut ALA:n auttavan pitämään veren kolesterolitason normaalina.***

Omega-3:n lähteet ja saantisuositus

EPA:ta ja DHA:ta sisältävää omega-3:a on rasvaisessa kalassa kuten lohessa, makrillissa, sillissä ja sardiinissa ja tietyissä levissä. ALA:aa sisältävää omega-3:a on varsinkin pellavansiemenöljyssä, saksanpähkinöissä, hampunsiemenissä ja chia-siemenissä.

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan (NNR 2012) päivittäin tulisi saada noin 2,3-3 grammaa omega-3:a. Sen saa esimerkiksi annoksesta lohta. Meren antimista peräisin olevalla omega-3:lla on osoitettu olevan eniten positiivisia terveysvaikutuksia muun muassa sydämeen ja aivoihin.

Riittävästi omega-3:a saa myös käyttämällä erilaisia ravintolisiä.

Omega-3-kapselit ovat oikein hyvä vaihtoehto. Pitää vain varmistaa, että ne ovat tuoreita: rasva ei saa härskiintyä. Kapselit kannattaa säilyttää pimeässä ja viileässä, neuvoo Charlotte Erlanson-Albertsson.

Omega-3 raskauden aikana

Raskaana olevien naisten olisi tärkeää syödä rasvaista kalaa kerran viikossa, koska sikiö tarvitsee DHA:ta ja EPA:aa kehittyäkseen oikein.

EU:n tutkimusneuvosto on todennut äidin DHA:n saannin vaikuttavan sikiön ja imeväisikäisten aivojen ja silmien normaaliin kehitykseen. **** Ruotsin elintarvikeviraston mukaan kasvatettu lohi, makrilli ja säilötty silli ovat rasvaisia kaloja, joita kaikki voivat syödä ilman huolta ympäristömyrkyistä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa raskaana olevia välttämään hauen syömistä korkean elohopeapitoisuuden vuoksi. Evira kehottaa myös välttämään sushia, mätiä ja raakaa kalaa sisältäviä pateita ja nauttimaan raa'at, tyhjiö- ja suojakaasupakatut ja graavatut kalat kuumennettuna ruokamyrkytysvaaran takia. Tuotteissa voi olla Listeria monocytogenes -bakteeria, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksen ja keskenmenovaaran.

Omega-3-ravintolisät eivät sisällä yleisesti ottaen sellaisia ainesosia, jotka olisivat haitaksi raskaana olevalle tai imettävälle. On myös omega-3-lisiä, jotka on suunnattu tuleville äideille. Ravintolisän käyttäminen kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa jo ennen käytön aloittamista.

Oikean omegan valitseminen ja omega-rasvahappojen erot


Mistä tietää, mikä on itselle paras omega-3 valmiste? Laadukkuudesta kertoo ainakin se, että valmiste on tarkoin tutkittu sekä tuotettu kalaystävällisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Kannattaa ehdottomasti myös tarkistaa tuotteen EPA- ja DHA-happojen määrät, jotka ovat terveydelle tärkeimpiä omega-3-rasvahappoja.


Omega-3:n lisäksi tarvitsemme myös muita omega-rasvahappoja. Toisin kuin omega-3:a, omega-6-rasvahappoja saamme usein riittävästi ravinnosta, sillä länsimainen ruokavalio sisältää näitä runsaasti. Omega-6:n sisältämä linolihappo on erityisen tärkeä lapsen normaalin kasvun ja kehityksen kannalta.

Omega-7 puolestaan tunnetaan sen limakalvoille ja iholle suotuisista vaikutuksista. 

Lue lisää blogista: Omega-7 iholle ja limakalvoille


Omega-ravintolisät valmistetaan useimmiten kaloista ja turskanmaksasta. Vegaaneille, kasvissyöjille ja muille, jotka eivät syö kalatuotteita, on olemassa myös omat vegaaniset omega-tuotteet.

Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemissuositusten mukaan 5-10 prosenttia kokonaisenergiasta saisi tulla monityydyttymättömistä rasvoista. Omega-3:a tulisi olla vähintään 1% kokonaisenergiasta.

Ruoan mukana ei voi saada liikaa omega-3:a. Ravintolisiä syödessä kannattaa noudattaa pakkauksessa mainittua suositeltavaa päiväannosta.

* Edullinen vaikutus saadaan, kun päiväannos on 250 mg EPA:a ja DHA:ta.

** Edullinen vaikutus saadaan, kun päiväannos on 250 mg DHA:ta.

*** Edullinen vaikutus saadaan, kun päiväannos on 2 g ALA:a.

**** Edullinen vaikutus saadaan, kun päiväannos on av 200 mg DHA:ta aikuisten suositellun omega-3-rasvahappojen päiväannoksen lisäksi eli 250 mg EPA:a ja DHA:ta.



Teksti: Lovisa Bergstrand