Reseptit
Ravinto ja terveys
Life Vehnätyynyt, beige ja musta vehnätyyny

12 tapaa käyttää vehnätyynyä

Vehnätyyny on mukava lämmön lähde, mutta tiesitkö, että sitä voi käyttää myös viileänä?

Lue lisää

Vehnä sisältää vettä ja varastoi siksi hyvin lämpöä. Vehnätyyny voi kuitenkin olla paljon muutakin kuin pelkkä lämmönlähde. Tasainen, miellyttävä lämpö ja vehnänjyvien paino auttavat stressaantunutta kehoa rentoutumaan. Vehnätyynyn voi sitä paitsi myös viilentää! Tässä listattuna 12 fiksua tapaa käyttää vehnätyynyä.

1. Vehnätyyny hartioiden rentouttamiseen

Vietätkö paljon aikaa tietokoneen äärellä? Lämmin vehnätyyny hartioilla voi auttaa laukaisemaan kehon jännityksiä. Lämpötyynyn paino ehkäisee hartioita nousemasta jännittyneeseen, staattiseen tilaan.


2. Parempi ryhti vehnätyynyn avulla

Vehnätyynyn paino hartioilla voi toimia myös muistutuksena paremmasta ryhdistä. Voit käyttää vehnätyynyä esimerkiksi silloin, kun työskentelet näytön äärellä. Tyynyä ei välttämättä tarvitse edes lämmittää.



3. Käytä ennen hierontaa

Vehnätyynyn käyttö ennen hierontaa on hyvä keino lämmittää ja rentouttaa lihaksia ennen niiden käsittelyä.


4. Kokeile paleleville jaloille

Palelevien kehonosien lämmittäminen on ehkä vehnätyynyn yleisin käyttötarkoitus. Mutta tiesitkö, että on myös olemassa sukkia, joissa on sisäänrakennetut vehnälämmittimet?

5. Vehnätyyny vatsan päällä

Lämpö auttaa kehoa rentoutumaan, joten vehnätyyny on miellyttävä asettaa esimerkiksi vatsan päälle. Nykyään löytyy myös vehnävöitä, jotka kiinnitetään vatsanseudun ympärille.


6. Viilennä auringossa palanutta ihoa

Pääsikö aurinko polttamaan? Laita vehnätyyny pakkaseen ja anna sen viilentää auringon polttamat ihoalueet.



7. Käytä treenin jälkeen

Kovan treenin jälkeen on ihanaa asettaa vehnätyyny rasittuneille lihaksille.


8. Kokeile viileää vehnätyynyä otsalle

Jäähdytetty, viilentävä vehnätyyny tuntuu hyvältä myös otsalla.


9. Vehnätyyny synnytyksessä

Vehnätyyny voi olla hyvä lisä ottaa mukaan synnytyslaitokselle.

10. Kokeile vehnätyyny imettäessä

Aluksi imettäminen voi sattua rintoihin. Silloin vehnätyyny voi helpottaa oloa.


11. Vehnätyyny voi toimia pehmoleluna

Laita vehnätyyny lapselle sänkyyn lohduksi ja lämmöksi. On olemassa pehmolelun muotoisia vehnätyynyjä.


12. Kokeile lämpötyynynä pikkuisella masulla

Häiriintyykö uni huudosta ja itkusta? Kokeile lämpimän tyynyn laittamista lapsen vatsalle. On hyvin tärkeää olla lapsen lähellä ja huolehtia, ettei lämpötyyny ole liian lämmin. Pienet lapset ovat hyvin herkkiä.



Näin pidät huolta vehnätyynystäsi: 


Vehnätyynyn pesu

Vehnätyyny on ommeltu puuvillasta tai pellavasta eli luonnollisista materiaaleista, jotka pystyvät imemään ja luovuttamaan kosteutta. Vehnää sisältävä tyyny on kuitenkin vaikea pestä, ja siksi on hyvä, jos tyynyllä on suojapussi, jonka voi pestä erikseen.


Vehnätyynyn lämmitys

Lämmitysaika vaihtelee tyynyn koosta ja mikroaaltouunista riippuen, mutta iso tyyny vaatii yleensä 1-3 minuuttia mikroaaltouunissa täydellä teholla. Aseta sisätyyny lautaselle (tai ylösalaisin olevalle mikrokannelle) ja varmista, ettei se osu uunin seiniin, jolloin pyöriminen ja tasainen lämmitys voi estyä. Jollei mikroaaltouunia ole, voi tyynyn lämmittää tavallisessa uunissa. Aseta tyyny vuokaan ja lämmitä noin 10–15 minuuttia noin 100 °C:ssa.


Tyynyn sisältämän vehnän kosteutus

Vehnän kosteus haihtuu ajan myötä, jolloin tyynyn lämmönpitokyky heikkenee. Siksi tyynyn vehnä voi tarvita kosteutusta, jotta se ei menettäisi ominaisuuksiaan. Tämä hoituu helposti lämmittämällä tyyny mikrossa vesilasillisen kera. Vesi höyryttää ja kosteuttaa vehnän. Voit myös suihkuttaa tyynyä kukille tarkoitetulla suihkepullolla. Varo kuitenkin kosteuttamasta tyynyä liikaa.


Vehnätyynyn viilentäminen

Jos haluat kylmän vehnätyynyn, aseta se muovipussiin pakkaseen noin 60 minuutiksi.


Muista! On tärkeää välttää vehnätyynyn likaantumista, koska lika voi aiheuttaa palovammoja lämmityksen yhteydessä. Varo myös pitämästä tyynyä liian kauan mikrossa/uunissa. Kuivahtanut vehnätyyny voi alkaa savuamaan ja pahimmassa tapauksessa syttyä tuleen.