Reseptit
Ravinto ja terveys

Magnesium - Monitoininen mineraali

Tiesitkö, että magnesium on yksi kehon  tärkeimmistä ravintoaineista? Tämä  kivennäisaine on osa elimistön monimutkaista toimintojen kudelmaa. Syntymässä  luonnolliset varastot ovat korkealla, mutta  magnesium on alkuaine, joita elimistö ei  pysty tuottamaan. Siksi varastoja on täydennettävä joka päivä. Tässä vinkkejä parhaisiin  tapoihin ja tuotteisiin sitä varten.

Magnesiumin ansioluettelo on vakuuttava, sillä se on mukana yli 300 erilaisessa entsyymireaktiossa elimistössä. 

Se auttaa lievittämään väsymystä ja uupumusta, on mukana solunjakautumisprosessissa, tukee lihasten normaalia toimintaa, auttaa kalsiumin kanssa luuston rakentumisessa ja niin edelleen. Henkinen stressi ja kova fyysinen rasitus lisäävät sen tarvetta. Kannattaa siis olla tarkkana, kuinka paljon magnesiumia saat. 


Magnesium ei paranna jokaista vaivaa, mutta jos sitä saa liian vähän, monet elimistön toiminnot menettävät tehoaan tai ovat vaarassa jopa joutua kokonaan pois pelistä, kertoo Jan Wiberg, Lifen tuotekehittäjä ja laatuasiantuntija. 


Kuinka voimme sitten varmistaa elimistön magnesiuminsaannin? Sikiö saa kehittyessään tietyn verran magnesiumia äidiltään. Sen jälkeen sitä ei kuitenkaan enää elimistössä muodostu. Syntymän jälkeen magnesium täytyy hankkia. Sitä on monissa ruoka-aineissa vihreistä lehtivihanneksista, pähkinöistä ja pastasta lihaan ja äyriäisiin. Jopa hanavesi sisältää pieniä määriä magnesiumia. Muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon. Maaperässä ei ole yhtä paljon magnesiumia kuin ennen, mikä tarkoittaa sitä, että monet ruoat ovat menettäneet osan magnesium-pitoisuudestaan. Lisäksi erilaiset tekijät lisäävät magnesiumin tarvetta, esimerkiksi merkittävä stressi, eikä elimistö myöskään pysty käsittelemään kaikkea saamaansa ainetta. – Arvioidaan, että pystymme hyödyntämään noin kolmanneksen ravinnosta saamastamme magnesiumista, Jan sanoo. 


– Joissain elintarvikkeissa magnesium on sellaisessa vaikeasti sulavassa muodossa, että biologinen hyötyosuus jää pieneksi, jolloin elimistön on vaikea hyödyntää sitä. 


On otettava myös huomioon, mitä vatsassa tapahtuu kivennäisaineen päätyessä sinne. Vatsan pH-arvo vaikuttaa magnesiumiin. Jos pH-arvo on matala ja entsyymitaso korkea, keho pystyy käsittelemään sitä paremmin.

Voiko magnesiumia saada liikaa?

-Ei. Kun vähäisiä saantimääriä alkaa lisätä, sillä voi kuitenkin olla laksatiivisia vaikutuksia, varsinkin aluksi, Jan huomauttaa.Magnesiumin ja kalsiumin välinen yhteys on kiinnostava. Yhdessä ne auttavat vahvistamaan luustoa, mutta ne auttavat myös immuunijärjestelmän vahvistamisessa. Samanaikaisesti ne ovat kilpailijoita. Ne imeytyvät elimistöön samaa reittiä. Maha-suolikanavassa on paljon reseptoreita, jotka havaitsevat magnesiumin ja lähettävät sen sitten verenkiertoon. Kalsium imeytyy samojen reseptorien kautta. Jos näitä aineita tulee elimistöön samanaikaisesti, kehon on tehtävä valinta. Tilannetta voi ajatella pienenä suppilona. Jos sinne kaataa kaiken yhtä aikaa, osa valuu yli. Poistunut kivennäisaine ei päädy elimistöön.

Miten tällaisen tilanteen voi välttää?

– Kannattaa lisätä kivennäisaineita pienempinä annoksina tai varmistaa, ettei ota niitä yhtä aikaa, Jan neuvoo. Magnesiumravintolisän etsiminen voi tuntua hankalalta. Vaihtoehtoja on nimittäin tarjolla hyvin runsaasti.

Esittelemme tässä joitain yleisimpiä:

• MAGNESIUMSITRAATTI, ELI SITRUUNAHAPPOA SISÄLTÄVÄT MAGNESIUMSUOLAT, ovat muoto, joka nostaa kehon mineraalipitoisuutta ja imeytyy hyvin vatsan pH-tasosta riippumatta

• MAGNESIUMGLYSINAATTIA KÄYTETÄÄN USEIN ILLALLA YHDESSÄ RENTOUTTAVIEN yrttien kanssa, esimerkiksi teessä. Sen uskotaan auttavan lihasten rentouttamisessa. Tämä valmiste sopii myös herkälle vatsalle.

• MAGNESIUMTAURAATTI on sitoutunut aminohappo tauriiniin ja sillä on erittäin hyvä imeytymiskyky.