Magnesium osallistuu yli 300 entsyymireaktioon kehossa ollen elimistölle välttämätön ja monivaikutteinen kivennäisaine eli mineraali. Magnesium muun muassa edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja hermoston ja lihasten toimintaa sekä voi vähentää väsymystä ja uupumusta. Sillä on myös sydänterveyttä tukevia tehtäviä. Lue tästä magnesiumin vaikutuksista terveyteesi!
- Koti
- Life Guide
- Ravinto ja terveys
- 10 faktaa magnesiumista: Kuinka tämä välttämätön mineraali voi edistää terveyttäsi
10 faktaa magnesiumista: Kuinka tämä välttämätön mineraali voi edistää terveyttäsi
Magnesium osallistuu yli 300 entsyymireaktioon kehossa ollen elimistölle välttämätön ja monivaikutteinen kivennäisaine eli mineraali. Kokosimme tähän 10 faktaa siitä, miten magnesium voi vaikuttaa terveyteesi!
Lue lisää
Magnesiumin lähteet, saantisuositus, puutos ja puutosoireet
Suurin osa, noin 60 % kehon magnesiumista sijaitsee luissa ja 27 % lihaksissa. Magnesiumin päivittäinen saantisuositus on naisille 280 milligrammaa, mukaanlukien raskaana olevat ja imettävät. Miehille saantisuositus on hieman korkeampi eli 350 milligrammaa päivässä.
Hyviä magnesiumin lähteitä ravinnosta ovat esimerkiksi vehnäleseet, täysjyvät, tumma riisi, manteli, cashewpähkinä, kaurahiutaleet, kurpitsansiemenet, palkokasvit, soija, avocado, banaani ja äyriäiset sekä tummalehtiset kasvikset, kuten pinaatti ja lehtikaali.
Magnesiumin puute on tavallisimpia kivennäisainepuutoksia ja se voi ilmetä monina erilaisina oireina. Esimerkiksi täysjyvätuotteiden jalostaminen aiheuttaa sen, että yli 75 % ravintoaineiden magnesiumpitoisuudesta häviää prosessin myötä. Magnesiumköyhän ruokavalion lisäksi myös esimerkiksi alkoholi ja virvoitusjuomat, krooniset sairaudet, stressi sekä tietyt lääkkeet verottavat kehon magnesiumtasoa.
Puute voi ilmetä eri puolilla kehoa esimerkiksi väsymyksenä, lihasheikkoutena, kramppeina tai suonenvetoina. Muita merkkejä voivat olla muun muassa ummetus, päänsärky, alakuloinen mieliala sekä katkonainen uni. Pitkäaikainen, vuosia jatkunut magnesiumvaje voi myös altistaa osteoporoosille, sillä puutos saattaa aiheuttaa luutiheyden heikkenemistä.
10 faktaa magnesiumista ja sen vaikutuksista terveyteen
1. Luusto ja hampaat
Magnesium edistää luuston pysymistä normaalina, sillä se auttaa kalsiumin kuljetusta lihaksista luustoon. Se on myös hampaiden tärkeä rakennusosa. Yli puolet kehon magnesiumista sijaitseekin juuri luissa.
2. Uni ja levottomat jalat
Magnesium voi parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista. Magnesium auttaa kehoa rentoutumaan, ja sen on todettu vaikuttavan positiivisesti myös mielialaan. Ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivillä esiintyykin usein magnesiumin puutosta. Magnesiumin on todettu auttavan myös levottomiin jalkoihin, joka voi olla yksi syy nukahtamisen vaikeuteen. Esimerkiksi Puhdistamolta löytyy iltamagnesium, joka tukee kehon ja mielen palautumista arjen keskellä ja voi tätä kautta vaikuttaa positiivisesti myös uneen.
3. Fyysinen ja henkinen stressi
Magnesiumia kuluu enemmän silloin, kun ihminen kokee fyysistä tai henkistä stressiä. Pitkäaikaista stressiä tai trauman kokeneiden tulisikin ottaa lisämagnesiumia, sillä elimistö käyttää enemmän magnesiumia erittäessään kortisolia ja adrenaliinia. Sanotaan, että stressi vähintäänkin tuplaa magnesiumin tarpeen.
4. Sydänterveys
Magnesium on tärkeää sydänlihaksen terveydelle ja lyöntirytmin säätelylle. Kalsium ja magnesium auttavat yhteistyössä säätelemään verenpainetta ja vähentämään riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. Epäsäännöllinen sydämen lyöntitiheys voi olla yksi merkki siitä, ettei kehossa ole tarpeeksi magnesiumia.
5. Lihasten toiminta
Magnesium on tärkeä lihasten energia-aineenvaihdunnalle ja edistää lihasten normaalia toimintaa. Paljon liikuntaa harrastaville ja muuten aktiivisen elämäntavan omaaville suositellaan magnesiumlisää, sillä magnesium mm. auttaa lihaksia rentoutumaan ja palautumaan.
6. Hormonitasapaino
Kun nappaat magnesiumia yhdessä B6-vitamiinin kanssa, voi sillä olla suotuisia vaikutuksia PMS-oireisiin. Lue lisää PMS-oireiden lievittämisestä. Magnesium saattaa helpottaa myös vaihdevuosioireita sekä niistä aiheutuvia kuumia aaltoja.
7. Ummetus ja vatsan toiminta
Suuremmat määrät magnesiumia saavat usein aikaan löysän ulosteen, tästä syystä magnesiumista voi olla apua silloin, kun kärsii ummetuksesta ja kovasta vatsasta. Jos sinulle on suositeltu suuria määriä magnesiumia, eikä tarkoitus ole löysyttää vatsaa, kannattaa magnesium ottaa aterian yhteydessä. Näin varmistat, että imeytyminen on mahdollisimman tehokasta ja löysän ulosteen riski mahdollisimman pieni.
8. Aivoterveys
Magnesium auttaa säätelemään hermovälittäjäainetasoja aivoissa vaikuttaen oppimistoimintoihin ja muistiin. Myös magnesiumin vaikutusta aivojen plastisuuteen on tutkittu ja huomattu, että aivosolut pystyvät yhdistymään ja kasvamaan paremmin magnesiumin läsnäollessa.
9. Elektrolyyttitasapaino
Hermoimpulssien kuljettaminen hermosoluissa on elektrolyyttien vastuulla. Myös magnesium osallistuu yhtenä elektrolyyttinä elektrolyyttitasapainon säätelyyn, ja auttaa elimistöä säilyttämään hyvän nestetasapainon. Elektrolyyttijauheet sisältävät usein magnesiumia, esimerkiksi Puhdistamon elektrolyyttijauheissa on muiden elektrolyyttien ohella magnesiummalaattia.
10. D-vitamiinisynteesi
Magnesium kannattaa ottaa käyttöön myös D-vitamiinin rinnalle, sillä ilman riittäviä magnesiumvarastoja keho ei pysty muuntamaan D-vitamiinin esiastetta aktiiviseksi hormoniksi.
Magnesiumlisät ja magnesiumin eri muodot
Ravintolisissä magnesium esiintyy useissa eri muodoissa, esim. magnesiumsuoloina sekä sidottuna tai yhdistettynä amino- ja muihin happoihin. Kolme yleisimmin käytettyä magnesiumin muotoa ovat magnesiumoksidi, -sitraatti ja -bisglysinaatti. Magnesium on kuitenkin aina magnesium ja toimii sen lailla elimistössä, vaikka eri muodoilla onkin omia ominaisuuksiaan. Eri muodot prosessoituvat ja imeytyvät elimistössä vaihtelevissa määrin. Muiden kivennäisaineiden tapaan myös magnesium on imeytettävä ruoansulatuksen kautta, jotta keho saa sen hyödynnettyä. Imeytymiseen vaikuttaa esimerkiksi suoliston limakalvon kunto, pH-arvo sekä rasvan saatavuus.
Magnesiumin muodoista esim. magnesiumoksidi, -hydroksidi ja -karbonaatti ovat vaikeasti imeytyviä magnesiumyhdisteitä. Esimerkiksi magnesiumkarbonaatti liukenee suolahappoon, joten jos vastalaukussa on paljon suolahappoa, voi jossakin määrin hyödyntää sitä, mutta sen biologinen hyötyosuus ei ole läheskään yhtä hyvä kuin helposti imeytyvillä magnesiumin muodoilla. Valitettavasti useimmilla lisäkivennäisiä tarvitsevilla ei ole riittävästi suolahappoa eivätkä he siksi pysty hyödyntämään näitä tiukasti sitoutuneita magnesiumyhdisteitä.
Puhdistamon Tripla-magnesium sisältää kolmea hyvin imeytyvää eri magnesiumin muotoa: magnesiummalaattia, magnesiumglysinaattia ja magnesiumtauraattia. Näistä jokaisella on hiukan erilaisia vaikutuksia elimistössä.
Lifen Magnesium Boost -valmisteessa puolestaan on kuusi eri magnesiumin lähdettä, jotta imeytyminen olisi mahdollisimman tehokasta. Lisäksi se sisältää B6-vitamiinia sekä erittäin tiivistettyä kurkumauutetta.
Magnesium Boost tabletin kuusi magnesiummuotoa ovat:
- magnesiumoksidi
- magnesiumbisglysinaatti
- magnesiumglukonaatti
- magnesium-L-askorbaatti
- magnesiumsukkinaatti
- magnesiummalaatti
Tiesitkö, että monivitamiinit eivät usein sisällä magnesiumia, sillä se veisi kapselista liikaa tilaa. Muista siis tarkistaa myös magnesiumin riittävä saanti, vaikka sinulla olisi jo monivitamiini käytössä!