Tiesitkö, että pieni perhosenmuotoinen rauhanen, joka sijaitsee kurkunpään alapuolella, vaikuttaa jokaiseen kehosi soluun? Kilpirauhassairaudet ovat niin yleisiä, että niistä voidaan puhua kansantautina. Pelkästään Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa kilpirauhasongelmien vuoksi hoidetaan yli miljoonaa ihmistä – ja 80 prosenttia heistä on naisia. Huolimatta kilpirauhasongelmien suuresta vaikutuksesta hyvinvointiin ja elämänlaatuun monet eivät edes tiedä kärsivänsä niistä, koska oireet ovat moninaiset ja helposti sekoitettavissa stressiin, uupumukseen tai vaihdevuosiin. Usein ongelmat hiipivät esiin raskauden, trauman tai vaihdevuosien jälkeen, kun kehon hormonitasot muuttuvat.
Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan yliopistolääkäri, apulaisprofessori ja hormonaalisten sairauksien erikoislääkäri, Göteborgin yliopiston lehtori Helena Filipsson Nyström vertaa kilpirauhasta auton kaasuun.
– Kilpirauhanen auttaa kehoa toimimaan ja huolehtii aineenvaihduntaprosesseista. Jos sinulla on merkkejä erityisen hitaasta tai nopeasta aineenvaihdunnasta tai huomaat kilpirauhasen suurentuneen tai turvonneen, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.
Yleisin kilpirauhasongelma on hypotyreoosi – kilpirauhasen vajaatoiminta, joka hidastaa aineenvaihduntaa ja vaikuttaa periaatteessa kaikkialle kehoon.
– Vajaatoimintatilassa kaikki tapahtuu kehossa hitaammin. Tunnet olosi viluiseksi, lihot muutamia kiloja, ihosi kuivuu ja hiuksesi haurastuvat. Olet uupunut ja alakuloinen. Yleisiin oireisiin kuuluu väsymys, joka ei helpota nukkumalla. Sinulla ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi virtaa kuljettaaksesi itseäsi eteenpäin, Filipsson Nyström kuvailee.
Kilpirauhasen vajaatoiminnassa elimistö tuottaa T3- ja T4 -hormoneja liian vähän. Sen yleisin syy on autoimmuuni kilpirauhastulehdus (Hashimoton kilpirauhastulehdus), joka aiheuttaa sen, että hormonituotanto vähenee pikkuhiljaa.
Kilpirauhasen vajaatoiminta on krooninen ja sitä hoidetaan synteettisellä hormonilla, kuten Thyroxinilla tai Medithyroxilla.
– Tämä ei ole ketterä vene käännettäväksi. Vaikutus tulee vähitellen, ja voi kestää jopa vuoden, ennen kuin hormonihoidon täysi vaikutus saavutetaan, mikäli vajaatoiminta on merkittävää, Filipsson Nyström selittää.
Jopa 15-20 prosenttia potilaista kertoo, että heillä on edelleen oireita ja huono olo, vaikka he ovat lääkityksellä ja arvot näyttävät hyviltä. Kukaan ei tiedä, johtuuko tämä kilpirauhasesta vai onko ilmiöllä muita selityksiä.