Kalium tukee lihasten ja sydämen toimintaa
Kivennäisaineiden joukkoon kuuluva kalium on elimistölle tärkeä suola, jolla on vaikutusta lihasten toimintaan sekä verenpaineen sääntelyyn. Vastinparinsa natriumin kanssa ne vastaavat elimistön nestetasapainosta: kalium huolehtii solujen sisäisestä nestetasapainosta, kun taas natriumin tehtävänä on pitää huolta nestetasapainosta solujen ulkopuolella. Kalium tukee verenpaineen pysymistä tasaisena sekä osallistuu lihasten toimintaan. Elimistön oikeanlainen kaliumpitoisuus on solujen normaalin toiminnan edellytys.
Kalium luetaan elektrolyyttien joukkoon. Elektrolyytit ovat mineraaleja, jotka kuljettavat elimistössä sähkövarauksia ja siten aktivoivat solu- ja hermotoimintoja. Erityisesti urheilijoille elektrolyytit ovat vanhoja tuttuja, sillä vaativien urheilusuoritusten aikana nestetasapainon rooli kasvaa entisestään. Muita elektrolyyttejä ovat magnesium, kalsium ja natrium.
Riittävä kaliumin saanti turvataan monipuolisella ravinnolla, mutta puutostiloja voi syntyä esimerkiksi silloin, kun keho jostain syystä menettää liikaa kaliumia. Kivennäisaineen liiallinen menetys saattaa johtua muun muassa nesteitä poistavasta lääkityksestä, erinäisistä sairauksista tai kehon suolatasapainoon vaikuttavista ravintoaineista.
Verenpaineen tasoon voi vaikuttaa elämäntavoilla
Hyvinvoinnin taustatekijöitä ovat tasapainoiset ja hyvää terveyttä tukevat elämäntavat, tosin alttius kohonneeseen verenpaineeseen voi olla myös perinnöllistä. Lievää verenpaineen kohoamista voi pyrkiä ehkäisemään elämäntapamuutoksella. Esimerkiksi lisäämällä liikunnan määrää ja tekemällä terveyttä edistäviä ruokavalintoja. Kumpikin edellä mainituista auttaa tukemaan painonhallinnassa, sillä erityisesti vyötärölle kertyvä ylipaino voi vaikuttaa verenpaineeseen. Ravinnosta saatavan suolan määrää kannattaa tarkkailla ja syödä paljon kasviksia ja kuituja. Mikäli kohonnut verenpaine vaivaa ja olet suuri lakritsituotteiden ystävä, kannattaa tarkkailla omaa lakritsin kulutusta ja tarvittaessa kohtuullistaa käyttöä.
Omaa verenpainetta kannattaa seurata, sillä se on yksi kehon hyvinvoinnin mittareista, joita voi pitää silmällä myös kotioloissa. Elimistön tilaa ja terveyttä on mahdollista seurata monin tavoin, ja vaikka diagnosointi kuuluu aina terveydenhoidon ammattilaisille, on kehon merkkejä hyvä oppia lukemaan ja reagoimaan mahdollisiin muutoksiin.
Kalium mukana lihastoiminnan edistämisessä
Kalium on mukana myös lihaksistossa tapahtuvassa aineenvaihdunnassa ja osallistuu esimerkiksi lihaksen supistumisprosessiin. Lihakset mahdollistavat kehon monituiset liikkeet, joten lihasten hyvinvointia kannattaa pyrkiä tukemaan kaikissa elämänvaiheissa.
Monipuolisen ja suositusten mukaisen ravinnon lisäksi myös liikunnalla on suuri merkitys. Mikäli urheilusta innostuu, on hyvä muistaa, että kehon tarpeet voivat muuttua esimerkiksi hikoilun lisääntyessä. Aktiiviliikkujan elimistön hyvinvointia voi tukea esimerkiksi palautusjuomien avulla. Palautusjuomien tarkoituksena on nimensä mukaisesti auttaa kehoa palautumaan tasapainoiseen tilaan rankan urheilusuorituksen jäljiltä.
Rankat liikuntamuodot eivät ole kaikkien mieleen, mutta onneksi peruskuntoa sekä lihasten terveyttä voi pitää yllä myös rennommilla tavoilla. Tärkeintä on se, että pyrkii liikkumaan annettujen liikuntasuositusten mukaisesti ja löytää juuri itselleen mieluisan tavan tukea lihasten hyvinvointia. Mieluisaa aktiviteettia jaksaa harrastaa pidempään ja lihasten lisäksi kiittää myös koko keho sekä mieli.
Mitkä tuotteet ovat hyviä kaliumin lähteitä?
Kaliumin hyviä lähteitä ovat lukuisat kasvikunnan tuotteet, esimerkiksi peruna ja tärkkelyspitoiset kasvikset. Myös maitotuotteista voi saada kaliumia.
Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakivenä on monipuolinen ravinto ja kehon kalium-tarpeet täyttyvätkin usein terveellistä ruokavaliota noudattamalla. Sisällytä aterioihin säännöllisesti hedelmiä ja vihanneksia, hyviä kivennäisaineen lähteitä ovat muun muassa linssit ja pavut, peruna, kuivatut rusinat ja aprikoosit, pinaatti ja avokado.
Monipuolista ja suositusten mukaista ruokavaliota voi ajoittain olla työlästä pitää yllä. Elämäntilanteen tai muiden syiden vuoksi aikaa tai resursseja ei kenties jää riittävästi terveellisten elämäntapojen toteuttamiseen. Elimistön tarpeet voivat myös muuttua. Silti kannattaa yrittää löytää aikaa oman hyvinvoinnin edistämiseen, sillä tasapainoinen olo auttaa jaksamaan myös arjen haasteita.
Mikäli kaipaat vinkkejä hyvän olon tukemiseen, voit kääntyä Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen!