Reseptit
Ravinto ja terveys
Lasten vitamiinit ja ravintolisät

Lasten vitamiinit ja ravintolisät

Laadukkaat perheen pienimpien vitamiinit ja ravintolisät normaalin kasvun ja kehityksen tueksi. Vitamiinivalmisteet ja kalsium täydentävät kasvavan lapsen ruokavaliota, jos lapsi ei jostain syystä saa kaikkia tärkeitä ravintoaineita riittävän monipuolisesta ruuasta. Suomessa suositellaan D-vitamiinilisää ympärivuotisesti kaikille lapsille kahden viikon iästä lähtien. Lifesta löydät myös maitohappobakteerit lapsille.

Lapsille sopivat tuotteet Lifesta

Elämän ensimmäisten vuosien aikana rakennetaan vankka perusta aikuisiän terveydelle ja hyvinvoinnille. Lapsen elimistön kehittyessä on tärkeää huolehtia siitä, että keho saa kaiken tarvitsemansa tuen normaaliin kasvuun. 


Vanhemmat huolehtivat siitä, että lapsi saa  elintärkeitä ravintoaineita ja tukevat uusien taitojen oppimista. Terveyden arvostus ja terveelliset elämäntavat opitaan kotona vanhempien esimerkin kautta. Opitut asiat kantavat lapsuudesta aikuisuuteen sekä elimistön hyvinvointina että tapoina, joita lapsi vie mukanaan itsenäiseen elämään.


Kehityksen tahti on yksilöllistä, mutta siitä voidaan erottaa tiettyjä, yleisiä vaiheita. Vauvaiästä puhuttaessa tarkoitetaan usein ensimmäistä elinvuotta, joka on nopean kasvun sekä kehityksen aikaa. Kehitysprosessit alkavat jo ennen syntymää, nimittäin äidin ravitsemuksen tila heijastuu vauvan vointiin odotusaikana. Imetyksen aikainen ruokavalio näkyy rintamaidon koostumuksessa. Synnytyksen jälkeen erityisesti äidin voimavarat itsestään huolehtimiseen voivat olla vähissä, joten on tärkeää varmistaa, että äiti saa riittävästi kehon tarvitsemia ravintoaineita ja lepoa.


Monipuolinen ravinto kasvun ja kehityksen tukena

Lapsen kasvava elimistö tarvitsee suojaravintoaineita. Vitamiinit ovat elintärkeitä kehon toiminnan kannalta, mutta keho ei itsessään tuota niitä vaan vitamiinien ensisijainen lähde on monipuolinen ravinto. Kehittyvä elimistö tarvitsee vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi hyviä rasvoja, kuituja, hiilihydraatteja ja proteiininlähteitä.


Lapsi saattaa helposti hakeutua tuttujen ruokien pariin, joten vanhempien on hyvä kannustaa maistamaan uutta ja laajentamaan makumieltymyksiä, vaikka uusiin makuihin totuttelu saattaa viedä aikansa. Maisteluprosessia voi edistää antamalla lapsen tunnustella ja katsella ruokaansa. Iän ja taitojen salliessa voi perheen pienimmän ottaa mukaan myös aterian valmistusprosessiin. Tärkeintä on välittää positiivinen ja terve suhde niin ruokaan kuin ruokailutilanteisiinkin.


Ravinnon monipuolisuuden avulla varmistetaan kaikkien ravintoaineiden riittävä saanti ja rakennetaan terveellisiä ruokailutottumuksia myös aikuisuuteen. Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat olennainen osa lasten ravitsemussuosituksia ja niitä tulisi saada riittävästi päivittäin. Täysjyväviljat sekä pehmeiden rasvojen lähteet ovat myös tasapainoisen lautasmallin tärkeitä osasia. Muun muassa täysjyväviljatuotteista saatava kuitu edistää koko ruuansulatuselimistön toimintaa. Vatsan ja suoliston hyvinvointia voi helliä myös maitohappobakteereilla.


Lapsen tarpeet vaihtelevat kehitysvaiheesta riippuen

Lapsuuteen kuuluu monia kehityksen eri vaiheita ja lapsen tarpeet vaihtelevat iän mukaan. Vastasyntynyt vaatii vanhempiensa hoivaa ja on täysin riippuvainen aikuisten huolenpidosta. Vauva-aika hujahtaa ohi nopeasti ja leikki-ikään tultuaan lapsi oppii vikkelästi uusia fyysisiä taitoja sekä tunne-elämän osaamista. 


Sosiaalinen kanssakäyminen ja yhdessäolo vanhempien kanssa on tärkeä osa kehitystä. Yhteiset harrastukset sekä perheen säännöllinen kokoontuminen yhteisen ruokapöydän ääreen lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Myös ikätovereiden seura on tärkeää ja leikin tiimellyksessä opetellaan vuorovaikutustaitoja, kuten toisen huomioon ottamista ja yhteisistä pelisäännöistä sopimista.


Unella on merkittävä rooli erityisesti kasvavan ja kehittyvän lapsen hyvinvoinnissa. Unen aikana mieli käsittelee päivällä opittuja taitoja ja painaa uudet asiat muistiin. Riittävästi unta saanut lapsi keskittyy paremmin ja energiaa riittää päivien moniin askareisiin. Myös kasvun ja vastustuskyvyn kehittymisen kannalta nukkuminen on tärkeää. Vanhempien on hyvä huolehtia lapsen riittävästä unen saannista muun muassa rauhoittumiseen tähtäävien iltarutiinien avulla.


Ensisijainen hyvinvoinnin lähde kaikissa kehityksen vaiheissa on monipuolinen, ravintoainepitoinen ruoka. Tasapainoisen ruokavalion rinnalla lapsille suositellaan myös D-vitamiinilisää.


Miksi lapsen on tärkeää saada D-vitamiinia?

D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää kasvuprosessin ja erityisesti luuston kehittymisen kannalta.


Imetyksen aikana vauva saa suurimman osan tarvitsemistaan ravintoaineista äidinmaidosta, tosin D-vitamiinia rintamaidossa ei ole kovinkaan paljoa. Vastasyntyneen elimistössä on varastoituna äidiltä saatua D-vitamiinia, joka kestää muutaman viikon, mutta varaston ehtymisen jälkeen suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä. Vitamiinin suositusten mukainen saanti on olennaista erityisesti silloin, kun luuston kasvuprosessi on nopeimmillaan.

Äidin tulee saada raskauden ja imetyksen aikana kaikki kehon tarvitsemat suojaravintoaineet, D-vitamiini mukaan lukien, sillä äidin kautta lapselle muodostuu D-vitamiinivarasto jo ennen syntymää.


Lasten tuotteissa on huomioitu kehon erityistarpeet

Lapsilla on aikuisia ohuempi ja siten herkempi iho, joten sen hoidossa tulisi suosia hellävaraisia tuotteita, joissa käytetyt raaka-aineet eivät aiheuttaisi herkistymisreaktiota. Lasten iholle räätälöidyissä ihonhoitotuotteissa pyritään huomiomaan kaikki ihon erityispiirteet ja -tarpeet ja siten tuetaan ihon normaalia hyvinvointia.


Ihon hyvinvoinnin kannalta on tärkeää muistaa suojata asianmukaisesti lapsen iho suoralta auringonpaisteelta. Ensisijaisesti ihoa suojataan vaatteilla ja pyritään pysyttelemään varjossa, mutta vilkkaat ulkoleikit eivät aina mahdollista rauhallista lepäilyä varjon suojissa. Sen vuoksi herkkää ihoa voi suojata turvallisesti lapsille suunnatuilla auringonsuojatuotteilla.


Lapsen elimistön hyvinvointi ja tasapainoinen kasvu rakentuu terveellisille elämäntavoille, yhdessäololle, leikille ja liikunnalle, levolle sekä riittävän monipuoliselle ravinnolle. Joskus elimistön luontaiset prosessit kaipaavat kuitenkin vahvistusta. Esimerkiksi erityisruokavaliota noudattavan tai tiettyä ruoka-ainetta välttelevän kehon tarpeita voidaan täydentää ja hyvinvointia tukea muun muassa lasten vitamiinien sekä maitohappobakteerien avulla.


Perheen pienimmille räätälöityjä, luonnollista hyvinvointia tukevia tuotteita löydät Lifen verkkokaupan valikoimasta sekä myymälöistä, joiden asiantunteva henkilökunta voi tarvittaessa antaa lisävinkkejä terveellisten elämäntapojen edistämiseen!