Reseptit
Ravinto ja terveys
Selvitä riittävä ferritiini helposti kotona!

Ferritiini ja raudanpuute

Selvitä riittävä ferritiini helposti kotona!

Lue lisää

Tiesitkö, että raudanpuutos on yksi yleisimmistä ravintoainepuutoksista elimistössä? Oletkin varmaan joskus kuullut puhuttavan ferritiinistä eli elimistömme varastoraudasta. Tästä artikkelista löydät lyhyesti asiaa varastoraudasta ja raudanpuutteesta sekä kotona tehtävästä pikatestistä.

Mikä on ferritiini?

Ferritiini on elimistön varastorautaa, ja matala ferritiiniarvo kertoo varastoraudan puutteesta. Ferritiinitestillä voidaan helposti huomata alentunut raudan saanti ja näin ollen ehkäistä raudanpuuteanemiaa tai matalaa varastoraudan tasoa.


Alhaisen rauta-arvon oireita voi olla:

  • · väsymys ja heikko olo
  • · helposti hengästyminen
  • · levottomat jalat
  • · kalpea ihon väri tai ikenet
  • · heikotus, huimaus
  • · uniongelmat
  • · masennuksen kaltaiset oireet
  • · toistuva päänsärky
  • · hiustenlähtö ja hauraat kynnet
Mikä on ferritiini?

Raudanpuute syyt ja hoito

Yleisimpiä raudanpuutteen syitä on verenmenetys ja näin ollen se on hyvin yleistä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kuukautisvuodon vuoksi. Raskaus kuluttaa myös elimistön punasoluja sikiön kasvuun. Muita syitä alhaiselle rauta-arvolle voivat olla puutteellinen raudan saanti ruokavaliosta tai suoliston imeytymishäiriöt.


Raudanpuutosta hoidetaan ensisijaisesti ruokavaliolla ja suun kautta otettavalla ravintolisällä. Rauta-arvot nousevat tavallisesti melko hitaasti, joten niiden nostaminen vaatii kärsivällisyyttä. Jos rauta-arvojen nousua ei tapahdu, on syytä pohtia raudan imeytymistä ja suoliston kuntoa. Aina epäillessä raudanpuutetta on hyvä olla yhteydessä lääkäriin.

Ferritiinin viitearvo ja testaus

Voi olla vaikea määrittää, mikä on kenellekin henkilökohtaisesti alhainen tulos. Uusimpien tutkimusten mukaan viitearvon alarajana kuitenkin pidetään 30 µg/l. Nykyään on myös saatavilla kotona tehtäviä pikatestejä, joista voi selvittää helposti sormenpäänäytteellä, onko varastoraudan arvot tällä viiterajalla (kts. video). Testi antaa tuloksen negatiivinen (alhainen ferritiini) tai positiivinen (riittävä ferritiini). Negatiivinen testi tulee alle 30 µg/l tuloksesta. Mikäli tulos on negatiivinen, on syytä hakeutua ammattilaisen tekemään mittaukseen ja selvittää raudanpuutteen syy.

Raudan saantisuositukset

Hedelmällisessä iässä olevien naisten raudan saantisuositus on 15mg päivässä. Muille aikuisille raudansaanniksi riittää 9 mg.


Hyviä raudanlähteitä ovat:

· Punainen liha

· Maksa

· Veri (esim. verilätyt)

· Merilevä

· Soijatuotteet

· Pavut ja linssit

· Täysviljatuotteet

· Kurpitsan- ja hampunsiemenet

· Pähkinät


Nauti myös C-vitamiinipitoisia ruokia raudan imeytymisen edistämiseksi!


Rautavalmisteet

Rautavalmisteita löytyy kapseleina, tabletteina sekä nestemäisinä vaihtoehtoina. Valmisteissa on eri imeytymismekanisemeja sekä vahvuuksia. Mittaa aina rauta-arvot ennen rautavalmisteen käytön aloittamista. Lifen henkilökunta auttaa mielellään sinua löytämään sopivan valmisteen joko asiakaspalvelu chatissa tai myymälöissä!