Reseptit
Ravinto ja terveys
Rautainen tietopaketti - raudan merkitys, tehtävät ja vaikutus kehossa

Rautainen tietopaketti - raudan merkitys, tehtävät ja vaikutus kehossa

Rauta, tuo elimistölle välttämätön hivenaine, on yksi sen tärkeimmistä mikrokivennäisaineista ja rautaa tarvitaankin elimistön lukuisissa toiminnoissa. Lue tästä rautainen tietopaketti!

Lue lisää

Loputonta väsymystä, voimattomuutta ja vetämättömyyttä. Ongelmia unen kanssa tai runsasta hiustenlähtöä. Edellä mainitut ongelmat ovat tuttuja monille ja saattavat kieliä raudan puutostiloista kehossa. Työkyky saattaa kärsiä ja harrastukset jäävät taka-alalle, kun kaikki energia menee päivästä toiseen selviytyessä. Tässä kirjoituksessa paneudutaan raudan merkitykseen, tehtäviin ja vaikutukseen kehossa.

Mihin rautaa tarvitaan


Rauta, tuo elimistölle välttämätön hivenaine, on yksi sen tärkeimmistä mikrokivennäisaineista ja rautaa tarvitaankin elimistön lukuisissa toiminnoissa. Se on veren hemoglobiinin rakenneosa ja sen keskeisin tehtävä on osallistua hapen kuljetukseen. Rauta on myös osana monissa entsyymeissä, joita tarvitaan aineenvaihduntareaktioissa. Näistä mainittakoon esimerkkinä energia-aineenvaihdunta. Rautaa tarvitaan myös punasolutuotannossa. Jos rautaa on elimistössä vähän, tuotetaan punasoluja vähemmän ja niiden hemoglobiinipitoisuus pienenee. Edellä mainittu vaikuttaa veren hapenkuljetuskykyyn kielteisesti.

Raudan saanti


Riittävällä raudan saannilla turvataan normaali vireystila sekä jaksaminen. Rautaa täytyy kuitenkin saada päivittäin ravinnosta, sillä elimistömme ei kykene tuottamaan sitä itse. Erityisesti verestä ja maksasta valmistetuissa ruoissa rautaa on runsaasti, myös kuivattu nori-merilevä sekä vehnälese sisältävät runsaasti rautaa. Rautaa menetetään mm. ulosteen, hien, verenhukan eli onnettomuuksien tai leikkauksien, verenluovutuksen ja kuukautisveren mukana. Riskiryhmässä raudanpuutteelle ovat erityisesti mm. hedelmällisessä iässä olevat naiset, teini-ikäiset ja raskaana olevat.


Lifen valikoimasta löytyy kätevä H&W Ferritiini -pikatesti itsesuoritettavaan varastorauta-arvojen seurantaan. Tämän testin voit tehdä helposti ja nopeasti kotioloissa! Testi määrittää varastoraudan eli ferritiinin sormenpääverinäytteestä. Tuloksen näet 5 minuutissa ja kaikki testaukseen tarvittava löytyy samasta paketista. 


Ferritiinin määrä kuvaa elimistön rautavarastoa. Ferritiinin taso laskee hemoglobiinia aikaisemmin ja siten ferritiinin arvioinnilla on ratkaiseva rooli raudanpuuteanemian varhaisessa toteamisessa. Raudanpuutteen syy tulee aina selvittää. Mikäli testi antaa negatiivisen tuloksen eli ferritiinin määrä on alle 30 ng/ml, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa. Testi ei tuota virallista diagnoosia, mutta helpottaa ferritiinitasojen seurantaa!

Raudan imeytyminen


Raudanpuutos on maailman yleisin ravintoainepuutos. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että rautaa menetetään enemmän kuin sitä saadaan ravinnosta. Raudan imeytyminen on monimutkainen prosessi, jossa raudanpuutteisella raudan imeytyminen paranee. Rauta imeytyy ohutsuolen alkuosassa, mutta imeytymistä heikentävät mm. kahvin ja teen polyfenolit, kalsium, magnesiumlisä sekä tietyt lääkkeet. Kannattaakin siirtää/jättää välistä lounaskahvit tai teet rautapitoisen aterian jälkeen. Rauta imeytyy myös paremmin tyhjään vatsaan tai pienen ruoka-annoksen kanssa. Joskus rauta voi aiheuttaa mahanpuruja, ja rautalisä, joka sopii hyvin yhdelle, ei välttämättä olekaan sopiva toiselle. Esimerkiksi Lifen oma rautalisä Life Iron+C -valmiste sisältää kolmiarvoista rautaa vatsaystävällisenä ferrobisglysinaattina sekä raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia. Myös Ferroforten B + C rautavalmiste on vatsaystävällinen vaihtoehto.


Rautavalmisteet


Raudanpuutteisen oirekirjo on moninainen. Poikkeava väsymys, joka ei mene nukkumalla ohi, suorituskyvyn aleneminen, kalpeus, huimaus sekä hiustenlähtö voivat kieliä raudanpuutteesta. Vahvaa rautalisää ei kuitenkaan tule ottaa ilman, että mittauttaa ensin rauta-arvot. Rautalisiä löytyy luontaistuotekaupoista monissa eri muodoissa. Rautavalmisteita voi ostaa suihkeina, nesteenä, kapseleina ja tabletteina. Rautaa sisältävän tuotteen kanssa on hyvä nauttia jotain C-vitamiinipitoista, sillä C-vitamiini auttaa rautaa imeytymään. 

Laktoferriini


Aina ei kuitenkaan ole mahdollista mittauttaa rauta-arvojaan. Onneksi elimistön omaa rautaa voi auttaa imeytymään tehokkaammin kehon käyttöön. Vitatabs Laktoferriini+C ei sisällä rautaa vaan auttaa elimistössä jo olevan raudan siirtymistä soluista verenkiertoon. Se muistuttaa paljon yleisempää raudankuljetusproteiinia transferriiniä, mutta pystyy toimimaan paljon happamammissa olosuhteissa. Laktoferriini säätelee myös solunsisäistä rautatasapainoa ehkäisten ylimääräisen raudan kertymistä soluihin, jolloin vapaa rauta verenkierrossa (vahingollinen happiradikaali) vähenee. Laktoferriiniä otetaan yksi kapseli päivässä joko yksin tai yhdessä rautalisän kanssa. Tuote sopii myös lapsille, se tukee immuunipuolustusta, vähentää akneen liittyvää ihon punoitusta ja toimii kehossa antioksidanttina.


Tutustu myös muihin Lifen rauta-aiheisiin blogiteksteihin:

Viisi vinkkiä raudan imeytymiseen - Life

Ferritiini ja raudanpuute - Life