- Koti
- Life Guide
- Ravinto ja terveys
- 7 yleistä jalkavaivaa ja kuinka niitä voi hoitaa!
7 yleistä jalkavaivaa
... ja kuinka niitä voi hoitaa?
Lue lisää
Muut terveystuotteet
7 yleistä jalkavaivaa – ja kuinka niitä voi hoitaa
Kun ajatellaan, kuinka jalat kuljettavat meitä uskollisesti eteenpäin elämässämme päivästä ja vuodesta toiseen, ne ansaitsisivat kaiken huomion ja huolenpidon. Valitettavasti jalat ovat kuitenkin niitä kehomme osia, jotka usein unohdetaan ja joita aliarvostetaan. Huolenpidon sijaan sullomme ne tiukkoihin sukkiin ja ahtaisiin kenkiin.
Jalkamme kantavat kehoamme siitä hetkestä lähtien, kun alamme kävellä. Joka askeleella kuormitamme jalkojamme 1,5-kertaisella kehonpainolla. Ei siis ihme, että niin monet kärsivät jalkakivuista.
Mutta kannattaa muistaa, että jalkojen pitäisi jaksaa kantaa sinua ja kehoasi koko loppuelämäsi ajan. Huolehdi siis, että käytät hyviä kenkiä, joissa on kunnon vaimennus ja tuki. Kannattaa myös käyttää pohjallisia, jotka tukevat juuri sinun jalkojasi parhaalla tavalla.
Ongelmat ja miten hoitaa niitä
Liikavarvas (callus)
Liikavarpaat ovat kipeitä kovettumia varpaissa tai jalkapohjissa. Kovettumat syntyvät esimerkiksi, kun kengät painavat ja hankaavat samaa paikkaa ja ihoon muodostuu paksu kuolleista ihosoluista koostuva kovettuma. Kuolleet ihosolut kiinnittyvät toisiinsa tiukasti, mikä aiheuttaa sen, että kovettumat ja känsät ovat vaikeita poistaa niin mekaanisesti kuin kemiallisilla hoitomenetelmillä.
Hoito:
Ongelma voi ratketa suhteellisen helposti vaihtamalla kenkiä ja käyttämällä rengaslaastaria. Kengät kannattaa valita siten, että niissä on tarpeeksi tilaa kaikille varpaille. Kenkiä kannattaa vaihdella aika-ajoin ja jalkoihin kannattaa pukea aina myös sukat. Pehmentävä jalkakylpy ja varovainen kovettumien viilaus kerran viikossa voi auttaa. Jalkakylvyn ja viilauksen jälkeen kovettumaan voi sivellä känsäkynää tai asettaa känsälaastarin. Känsien hoitoon löytyy nykyisin monenlaisia hoitokeinoja, kuten päkiöihin ja varpaisiin puettavia suojia, jotka voivat nopeuttaa paranemista. Jalat kannattaa rasvata säännöllisesti pehmentävällä jalkavoiteella. Tästä löydät Lifen valikoiman jalkavoiteisiin.
Vaivaisenluu
Yksi yleisimmistä jalkaongelmista on hallux valgus eli vaivaisenluu. Se tarkoittaa isovarpaan tyvinivelen virheasentoa: varvas alkaa kääntyä kohti muita varpaita ja nivelen kohdalle kehittyy aristava kyhmy, joka helposti kipeytyy ja tulehtuu. Vaivaisenluu on etupäässä naisten ongelma ja vaikka se on osin perinnöllinen vaiva, myös ahtaiden ja korkeakantaisten kenkien käyttö tai liikunnan aiheuttama vääränlainen kuormitus voivat edistää sen syntymistä.
Hoito: Kipeä kyhmy isovarpaan tyvinivelessä ei valitettavasti häviä itsestään. Vaikeimmissa tapauksissa leikkaus on ainoa hoitokeino. Vaivaa voi kuitenkin helpottaa käyttämällä hyviä kenkiä, joissa varpaille on reilusti tilaa. Säännöllinen varvasjumppa voi hidastaa vaivan pahenemista. Apua voi saada myös pohjallisista, varpaanerottajista, vaivaisenluusuojista ja yötukilaitteista, sillä ne voivat auttaa suoristamaan varvasta oikeaan asentoon.
Luupiikki
Kantapään luupiikki on ilkeä vaiva, joka aiheuttaa kipua kantapään etu- tai sisäpuolelle seistessä ja kävellessä. Se kehittyy, kun jalkapohjan jänne tulehtuu ja pitkittyneen tulehduksen seurauksena kantapäähän syntyy kalkkikertymä. Luupiikki on yleisin naisilla, ylipainoisilla ja urheilijoilla.
Hoito: Luupiikkiä voi hoitaa omin keinoin, mutta paranemisessa voi kestää jopa vuoden verran. Tärkeintä on antaa ylikuormittuneelle kudokselle mahdollisuus palautua. Vältä siis kaikkea, joka aiheuttaa kipua, kuten juoksemista, hyppimistä ja liiallista kävelyä ja seisomista. Harrasta mieluummin jalkoja vähemmän kuormittavia kuntoilumuotoja kuten pyöräilyä, uintia tai kuntosalitreeniä.
Vaivaa voi ehkäistä hankkimalla kunnolliset vaimentavat tukipohjalliset tai kantapäätuet, jotka tukevat jalkaholvia tai kantapäitä. Voit laittaa silikoniset kantapääpehmusteet tai -tuet kenkiisi ja käyttää kenkiä jopa sisätiloissa oleskellessasi. Muista venytellä pohkeet kunnolla aina kuntoilun jälkeen. Sokkiaaltoterapia tai akupunktio voivat nopeuttaa paranemista ja myös teippaus tai kortisonipistokset voivat helpottaa vaivaa. Leikkaus on viimeinen keino.
Halkeilevat kantapäät
Kantapäiden halkeileminen on hyvin yleinen vaiva, joka sekä näyttää epämiellyttävältä että voi johtaa kivuliaisiin ja verta vuotaviin halkeamiin. Pidemmälle kehittyessään halkeamat voivat aiheuttaa tulehduksia, jotka vaativat lääkehoitoa. Kantapään halkeilu johtuu siitä, kun iho kuivuu ja kenkien aiheuttama jatkuva paine saa aikaan kovettumia, jotka lopulta halkeavat. Vaivalle voivat altistaa huomattava ylipaino sekä kantapäästä avonaiset kengät, kuten puukengät tai sandaalit.
Hoito: Käytä hyvä kenkiä ja huolehdi jalkojesi ihosta säännöllisillä jalkakylvyillä, viilaamalla ja voitelemalla. Ihoa täytyy pehmentää ja kosteuttaa, jotta se voi parantua. Käy mieluusti jalkahoitajalla muutamia kertoja vuodessa. Käytä kantapäiden halkeamille tehtyjä voiteita tai laastareita ja kokeile myös kantasuojia. Kokeile esimerkiksi näitä tehovoiteita.
Jalka- ja kynsisieni
Jalka- ja kynsisieni johtuvat rihmasienestä, jota löytyy iholta normaalistikin, mutta joka pääsee ihon sisälle tai kynnen alle. Jalkasieni ilmaantuu useimmiten varpaiden väliin ja alkaa yleisimmin pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan välistä. Sieni saa ihon hilseilemään, kutiamaan ja punoittamaan. Vaikeammissa tapauksissa iho alkaa myös halkeilla. Sieni viihtyy kosteassa ja lämpimässä, joten siksi se leviää helposti yleisissä suihkutiloissa ja pukuhuoneissa.
Kynsisienestä, joka tekee kynnestä paksun ja keltaisen, on vaikea päästä eroon. Koska sienet viihtyvät ja kasvavat kosteissa olosuhteissa, kynsisieni on tavallisempi uimareilla, urheilijoilla ja niillä, jotka käyttävät usein urheilukenkiä tai liian ahtaita ja hautovia kenkiä.
Hoito:
Sienestä eroon pääseminen vaatii jalkojen ahkeraa pesua. Jalat tulee kuivata tarkasti varpaiden välejä myöten aina suihkun tai kylvyn jälkeen. Vaihda puhtaat sukat päivittäin ja pese sukat 60-asteessa, jotta mahdolliset sieni-itiöt kuolevat. Anna jalkojen tuulettua usein. Kynsisienen hoitoon voi kokeilla myös luonnollista teepuuöljyä.
Kynsi- ja jalka sieneen löytyy myös itsehoitolääkkeitä sekä lääkärin määräämiä vahvempia lääkkeitä.
Laskeutunut jalkaholvi
Ylipaino, raskaus, seisomatyö tai huonoissa kengissä juokseminen voivat johtaa nilkan sisäsyrjällä kulkevan jänteen pettämiseen tai tulehdukseen, mikä puolestaan saa jalkaholvin madaltumaan. Laskeutunut jalkaholvi tai aikuisiällä kehittyvä lattajalka aiheuttavat kipua jalan sisäsyrjään. Kipu voi levitä sääreen ja joissakin tapauksissa johtaa kävelyvaikeuksiin sekä ulospäin kääntyneisiin jalkateriin.
Hoito: Lievempiä oireita voidaan hoitaa tukipohjallisilla. On tärkeää käyttää tukevia kenkiä ja treenata jalkateriä päivittäin. Voit myös kokeilla joustavia tukia, jotka sekä tukevat jalkateriä että toimivat iskunvaimentimina. Joskus kuitenkin vain leikkaus auttaa.
Converse-vaiva
Converse-vaivalla viitataan jalkaongelmiin, jotka aiheuttavat kipua kantapäihin, jalkateriin, polviin ja jopa lonkkiin, ja jotka johtuvat ohutpohjaisten Converse-tennareiden tai ballerinojen kaltaisten kenkien käytöstä. Avojaloin ja ohutpohjaisilla kengillä kävelyn välinen ero on siinä, että ohuen pohjan ansiosta kantapää osuu maahan eri tavalla kuin avojaloin kävellessä. Ihminen, joka kävelee avojaloin, astuu kantapäänsä paljon varovaisemmin kovaan maahan kuin jos jalassa on kengät, vaikkakin ohutpohjaiset. Seisominen ja kävely kengillä, joissa on ohut pohja, vääristää kehon symmetriaa, mikä voi johtaa kipuihin.
Hoito: Kipuja voi lievittää parhaiten vaihtamalla kengät sellaisiin, joissa on parempi tuki ja iskunvaimennus. Hyvien ja tukevien kenkien käyttäminen on erityisen tärkeää, jos olet ylipainoinen tai raskaana, tai jos tiedät jalkojesi kaipaavaan enemmän tukea. Käynti osteopaatilla, naprapaatilla tai kiropraktikolla voi olla avuksi, jos haluat saada kehosi jälleen tasapainoon.