Kalsium toimii luuston rakennusaineena
Myös kalkkinakin tunnettu kalsium on elimistölle tärkeä kivennäisaine ja osa makrokivennäisaineiden joukkoa. Makrokivennäisaineiden tarve on suurempi kuin hivenaineiden ja kalsiumia onkin hyvä saada päivittäin, ennen kaikkea luuston ja hampaiden terveyden edistämiseksi. Elintoimintoja turvaavan kivennäisaineen saanti on tärkeää varmistaa erityisesti elimistön kasvuvaiheessa.
Suurin osa kehon kalsiumista varastoituu luustoon. Mikäli elimistö ei saa ravinnosta riittävästä kivennäisainetta ja sen tasot elimistössä ovat liian matalalla, keho ottaa käyttöönsä luustossa olevaa kalkkia.
Kalsiumilla on vaikutusta hampaiden ja luuston hyvinvointiin
Luusto on kehon tärkeä tukiranka ja sisäelinten suoja. Sen terveys muodostuu useasta osatekijästä, mutta tärkeässä roolissa on kalsiumin ja D-vitamiinin yhteistyö, sillä D-vitamiini tukee kalsiumin imeytymisprosessia. Tästä syystä myös D-vitamiinin säännöllisestä saannista on syytä huolehtia. Ravitsemuksen lisäksi luiden hyvinvointiin vaikuttavat myös perintötekijät sekä liikunta, jolla on luustoa vahvistava ja ylläpitävä vaikutus.
Hampaiden hyvä kunto on tärkeää kaikissa ikävaiheissa ja terveyttä edistävän ravitsemuksen ohella myös hampaiden hoito on merkittävässä roolissa. Päivittäinen hampaiden puhdistus sekä muut hammasterveyteen liittyvät hoitotoimet, tasainen ruokarytmi ja säännölliset hammastarkastukset tukevat hampaiden hyvinvointia. Hammasterveyden laiminlyönti voi horjuttaa myös kokonaisvaltaisen terveyden tasapainoa.
Kalsium tarve vaihtelee eri ikäkausina
Tietyissä ikävaiheissa ja elämäntilanteissa kalkin tarve kasvaa. Esimerkiksi kasvuikäisen lapsen elimistön kehitystä tukee riittävä kalsiumin määrä. Myöskin raskaus tai imettäminen kasvattavat kivennäisaineen tarvetta. Samaten vaihdevuosien aikana kannattaa kiinnittää huomiota kalkin saantiin.
Suojaravintoaineet ovat tärkeitä elimistön normaalin toiminnan kannalta ja suurimman hyvinvointihyödyn saa, kun pyrkii noudattamaan annettuja suosituksia, alittamatta tai ylittämättä niitä merkittävästi. Kalsiumin puutostilat voivat aiheuttaa muun muassa luuston haurastumista.
Vaihdevuosien aikana luuston hyvinvointi tarvitsee erityistä tukea
Naisen kehon suurimpia murrosvaiheita ovat vaihdevuodet eli ajanjakso, jolloin estrogeenin tuotanto hiipuu ja lopulta lakkaa kokonaan. Estrogeeni on naishormoni, joka vaikuttaa koko kehoon, muun muassa luiden hyvinvointiin. Hormonitoiminnan muuttuessa myös mahdollisuus luiden haurastumiseen kasvaa.
Vaihdevuosien aikana onkin tärkeää kiinnittää erityistä huomiota kehon tarpeisiin ja tukea elimistöä muutosten keskellä. Aktiivinen elämäntapa edistää niin mielen kuin kehonkin hyvinvointia. Mielekäs liikunta vahvistaa lihaksistoa vähentäen vakavien kaatumisten riskejä, ylläpitää luustoa ja voi parhaimmillaan lieventää vaihdevuosioireita. Vaihdevuosien aikana on hyvä tarkastella myös ruokavaliota ja sen monipuolisuutta. Saako elimistö kaikki tarvitsemansa ravintoaineet? Estrogeenituotannon hiipuessa naisen luusto on suuremman kuormituksen alla, joten erityisesti D-vitamiinin ja kalsiumin riittävä saanti on syytä varmistaa.
Mistä saa kalsiumia?
Kalsiumin lähteistä nostetaan usein esiin maito. Myös kasvikunnan tuotteista, muun muassa tummanvihreistä lehtivihanneksista saa kalsiumia.
Kalkkia löytyy monesta ruoka-aineesta ja kasvissyöjäkin voi koostaa kalsiumpitoisen ruokavalion, sillä moniin kasvijuomiin on lisätty muiden tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden joukossa myös kalsiumia. Lautaselle kannattaa lisätä esimerkiksi pähkinöitä, pinaattia ja lehtikaalia. Kasvissyöjälle tofu on sekä hyvä proteiinin että kalkin lähde.
Eläinkunnan tuotteiden osalta maito ja maitotuotteet, kuten juustot ja jogurtit, sekä kala sisältävät kalkkia. Kalkin imeytyvyys voi vaihdella ruoka-aineesta riippuen.
Monipuolinen ruokavalio on suojaravintoaineiden ensisijainen lähde, mutta ajoittain saattaa olla hankalaa koostaa riittävän monipuolisia aterioita. Erilaiset elämäntilanteet sekä kehon muutokset voivat lisätä ravintoaineen tarvetta. Lapsen luuston ja hampaiden kehityksen kannalta on tärkeää saada suositusten mukaisesti muun muassa kalkkia, myös sikiöaikana. Sen vuoksi odottavan äidin on raskaana ollessaan ja imetyksen aikana hyvä varmistaa riittävä kalkin saanti.
Terveellisiä elämäntapoja voi täydentää myös lisäravinteilla, jotka tukevat hyvinvointia. Tutustu Lifen valikoimaan ja valitse juuri omia tarpeitasi palvelevat tuotteet!